P4C NEDİR?
Philosophy for Children veya Philosophy for Community Çocuklar İçin Felsefe diğer bir kullanım ve ifadeyle Topluluklarla Felsefe. Bir yöntem her şeyden önce. Felsefi düşünceyi, daha açık bir ifadeyle felsefi ve eleştirel düşünmeyi öğretme ve öğrenme yöntemi. Bir çember hayal edin, öyle bir çember ki bu, etrafında bir araya gelen çocuk veya topluluklara, bir uyaran sunularak başlatılan felsefi soruşturma. Fikirlerin havada uçuştuğu ve kolaylaştırıcı olarak bizlerin yakalamaya çalıştığı bu değerli fikirlerle bir sonuca ulaştıran bir soruşturma. Bu uyaran bazen bir hikâye, bir fotoğraf, bir şiir, bir hikaye olabilir. Özenle seçeceğimiz bir uyaran olmalı ki felsefi soruşturmaya yardımcı olabilsin.
Çocuklarla felsefe derken amacımız onlara felsefe tarihini anlatmak değildir ama bu eğitimi alan ve daha sonra da verecek olan bizler felsefenin temel kavramlarını, temel konu ve problemlerini bilmeliyiz.
P4C NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Kahramanımız filozof/düşünür ve akademisyen Matthew Lipman’ın çocuklardaki felsefi düşünme yeteneğini keşfetmesiyle başlıyor P4C’nin hikayesi. Çocukların bu sayede düşünce dünyalarının sınırlarını aşacağını fark etti. Üniversite sıralarının düşünce eğitiminin istenen seviyeye ulaşabilmesi için çok geç olacağı, üniversite öğrencilerinin felsefi düşünme yeteneğini tam olarak kazanamadıklarını ve daha çocukken bu faaliyete başlamanın en doğrusu olacağını söyledi. Söylemekle kalmayıp bu düşüncesini uygulamaya safhasına çıkardı. Bunun için çalıştığı üniversitenin bünyesinde bir p4c atölyesi kurdu. Sokrates’in yöntemini kullandı. Sokratik yöntemdi bu ve sorular sorarak karşıdakinin bilgi dağarcığının bir nevi teftişi yapılıp maiotik yolla ilerleyen bir yapıya sahip.
P4C NE VADEDİYOR?
*Kritik ve eleştirel düşünme yeteneği kazandırıyor. Bu sayede katılımcı fikirlerini gerekçelendirme, temellendirme, itirazları karşılayabilme yeteneği kazandırıyor.
*Creative yani yaratıcı düşünme yeteneği kazandırıyor. Sahip olduğu fikirleri yani düşünce emeği olan kanaatlerini tartışmaya açma cesaretiyle birlikte yeni fikirler oluşturup bunları paylaşabilme.
*Başkalarının düşüncelerini dikkatlice ve saygıyla dinleme becerisi.
*Bu yöntemi alan katılımcılarla, ilerleyen zaman dilimlerinde nitelikli sohbet edebilmenin zevkini hissetme.
P4C EĞİTİMİNİ KİMLER ALABİLİR?
Tüm eğitimciler,
Okul öncesi öğretmenleri,
Sınıf öğretmenleri,
Branş öğretmenleri,
Çocuklarıyla felsefi sohbetler yapmak isteyenler,
Psikoloji ve Pdr mezunları veya öğrencileri bu eğitimi alabilirler.
İÇERİK, CANLI DERSLER VE KONULAR
1.DERS:
Tanışma ve eğitim süreci hakkında bilgilendirme
P4C Yöntemi nedir, hangi ihtiyaçtan doğmuştur?
2.DERS: Felsefenin tanımı ve Felsefi düşünmenin önemi.
Felsefenin Temel Konuları ve Problemleri
Varlık Felsefesi.
Bilgi Felsefesi.
3.DERS:
P4C’deki 4 adet C ne anlama gelmektedir?
P4C Oturumu unsurlarından,
Kolaylaştırıcı nedir?
Kolaylaştırıcının görevleri nelerdir?
4.DERS:
Felsefenin Temel Konuları ve Problemleri
Felsefenin Temel Konuları ve Problemleri
Bilim Felsefesi.
Ahlak Felsefesi
Din Felsefesi.
5.DERS:
P4C Oturumu unsurlarından,
Uyaran/Uyarıcı nedir?
6.DERS:
P4C Oturumu unsurlarından,
Çember nedir?
P4C Oturumu nasıl yapılır?
7.DERS:
Felsefenin Temel Konuları ve Problemleri
Sanat Felsefesi.
Siyaset Felsefesi.
8.DERS: Mantık Yanlışları
2 yorum
Son zamanlarda yaşanan olaylar da gösterdi ki,çocuklarımız ile sağlıklı iletişim kurabilmek için daha fazla bilgiye ihtiyacımız var.Onların ilgi alanlarını,yaşadıkları dünyayı anlamak,anlaşılmak,onlara ulaşabilmek için onları dinlemeye ihtiyacımız var,bu yüzden bu eğitime merakım uyandı…
Bir eğitmen olarak birçok kursa katıldım Birde bu kursu denemek istedim, güzel şeyler öğrendik, öğrencileri konuşturmada ve sosyalleşmelerinde çok katkısı oldu tüm eğitimcilerin ve PDR mezunlarının alması gereken bir kurs